TOMASZÓW BOLESŁAWIECKI- KLEKUSIOWO.DOLNOŚLĄSKIE
Re: TOMASZÓW BOLESŁAWIECKI- KLEKUSIOWO.DOLNOŚLĄSKIE
Kropeczka i Kleks super opiekują się cała trojka. Adopciak otrzymał imię Kropek, od mamy Kropeczki i ze ma na niebiesko opatrzone rany.
W Klekusiowie sa juz zajete gniazda.
W glownym gniezdzie mieszka Kleks i Kropeczka.
Kropeczka wrocila juz 24 marca i najpierw dolaczyl do niej latajacy rezydent Bobek. Bardzo aktywny bocian. Niestety nacieszyl sie krotka ta samica. Kleks wrocil 26 marca i przegonil Bobika, pokazal mu kto tutaj rzadzi
M3 Drugie gniazdo
W m3 mieszka obecnie Oskar i Buba.
Poniewaz Kleks przegonil Bobka z glownego gniazda, zajal on gniazdo M3.
27 marca rano w Klekusiowie pokazala sie Buba ze Szczytnicy i dolaczyla do Bobka.
Niestety szczescie nie trwalo dlugo. pod wieczor wrocil zeszloroczny gospodarz tego gniazda Oskar.
I znowu zostal Bobek przegoniony
Buba nie wrocila do swojego gniazda,( od lat jest to gniazdo w Szczytnicy), gdzie czeka na nia jej staly partner Bolo.
Teraz Buba jest z Oskarem. Tylko co bedzie jak wroci jego zeszloroczna partnerka Klesia?
Kleks i Kropka są razem
Oskar niestety jest sam i czeka na swoją zeszłoroczną partnerkę.Buba wczoraj po 21 wieczorem wróciła jednak do swego gniazda i do Bolo.
Oskar niestety jest sam i czeka na swoją zeszłoroczną partnerkę.Buba wczoraj po 21 wieczorem wróciła jednak do swego gniazda i do Bolo.
U Kleksa i Kropeczki czekamy na pierwsze jajeczko
Oskar ma nowa partnerke. Juz wczoraj pokazywala sie na gniezdzie.
Oskar ma nowa partnerke. Juz wczoraj pokazywala sie na gniezdzie.
Kleks i Kropeczka pilnie pracują. Czy efekt tej pracy zobaczymy dzisiaj w nocy?
Oskar też już ma nową partnerkę. Na razie bez imienia -obca.
Oskar też już ma nową partnerkę. Na razie bez imienia -obca.
Nadal jeszcze czekamy na pierwsze jajeczko. Dolek jest głęboki i ogrzewany.
Na drugim gnieździe. Wielka radość. Dzisiaj w południe wróciła Oskara zeszloroczna partnerka Klesia.
Na drugim gnieździe. Wielka radość. Dzisiaj w południe wróciła Oskara zeszloroczna partnerka Klesia.
Kleks i Kropeczka pracują nad lęgiem, ale pierwszego jajka jakoś na razie nie widać
M3
Na tym gnieździe już nie wiem kto jest z kim. Radość Oskara i Klesi była krótka. Oskar opuścił Klekusiowo i poleciał chyba za swoją partnerką. Klesia została jeszcze jeden dzień i też gdzieś poleciała. Na gnieździe pojawił się rezydent Klekusiowa, Bobek i ma jakąś nową bocianice bez obrączek. Zobaczymy jak długo będzie trwać to szczęście . Trzymamy kciuki, bo ten samiec już z wszystkich gniazd był wyrzucany. Życzę mu aby szczęście wreszcie się do niego uśmiechnęło.
Szczęśliwego lęgu Bobek
M3
Na tym gnieździe już nie wiem kto jest z kim. Radość Oskara i Klesi była krótka. Oskar opuścił Klekusiowo i poleciał chyba za swoją partnerką. Klesia została jeszcze jeden dzień i też gdzieś poleciała. Na gnieździe pojawił się rezydent Klekusiowa, Bobek i ma jakąś nową bocianice bez obrączek. Zobaczymy jak długo będzie trwać to szczęście . Trzymamy kciuki, bo ten samiec już z wszystkich gniazd był wyrzucany. Życzę mu aby szczęście wreszcie się do niego uśmiechnęło.
Szczęśliwego lęgu Bobek
Nadal nie ma jajka. Grzeja dołek.
M3
Bobek z partnerką są razem. Zobaczymy za kilka dni co z tego będzie. Te dwa bocianki mogły być już razem, zanim przyleciały na to gniazdo.
M3
Bobek z partnerką są razem. Zobaczymy za kilka dni co z tego będzie. Te dwa bocianki mogły być już razem, zanim przyleciały na to gniazdo.
Kleks i Kropeczka
Gniazdo główne.
Nareszcie doczekaliśmy się pierwszego jajeczka
Gniazdo M3
Bobik + Obca
Jeszcze trochę chyba musimy poczekać na pierwsze jajko.
Gniazdo główne.
Nareszcie doczekaliśmy się pierwszego jajeczka
Gniazdo M3
Bobik + Obca
Jeszcze trochę chyba musimy poczekać na pierwsze jajko.
Gniazddo główne
Kleks i Kropeczka
W dołku powinny być dwa jajka, jest widoczne jedno. Może dzisiaj zniesie Kropeczka drugie?
Gniaazdo M3
Bbbek i Obca
Jeszcze bez jajeczek.
Kleks i Kropeczka
W dołku powinny być dwa jajka, jest widoczne jedno. Może dzisiaj zniesie Kropeczka drugie?
Gniaazdo M3
Bbbek i Obca
Jeszcze bez jajeczek.
Gniazdo główne
Kleks i Kropeczka
Nie wiem czemu mają nadal tylko jedno jajeczko. Kropeczka i Kleks chcieliby mieć więcej jajek i nadal kopulują.Moze będą mieli też po 4 dobach jak w dwóch innych gniazdach w Polsce ? ( Nietuliskko i Kostarowce)
Gniazdo M3
Przygotowują się na pierwsze jajeczko.
Kleks i Kropeczka
Nie wiem czemu mają nadal tylko jedno jajeczko. Kropeczka i Kleks chcieliby mieć więcej jajek i nadal kopulują.Moze będą mieli też po 4 dobach jak w dwóch innych gniazdach w Polsce ? ( Nietuliskko i Kostarowce)
Gniazdo M3
Przygotowują się na pierwsze jajeczko.
Gniazdo główne
Kleks i Kropeczka.
Tak mi ciężko patrzeć jak ona stoi nad tym jednym jajkiem.
Gniazdo M3
Bobek i Obca
Czekamy na wyniki tej nowej miłości.
Kleks i Kropeczka.
Tak mi ciężko patrzeć jak ona stoi nad tym jednym jajkiem.
Gniazdo M3
Bobek i Obca
Czekamy na wyniki tej nowej miłości.
Kropeczka i Klrks
Bez zmian. Oby tylko z tego jednego jajka coś było. W tamtym roku podobnie jak teraz złożyła tylko jedno jajo i nic się nie wykluło, tylko z dwóch jaj jej poprzedniczki, która Kleks wyrzucił z gniazda.
Bobek i Obcaa
Kiedy będzie jajko?
Bez zmian. Oby tylko z tego jednego jajka coś było. W tamtym roku podobnie jak teraz złożyła tylko jedno jajo i nic się nie wykluło, tylko z dwóch jaj jej poprzedniczki, która Kleks wyrzucił z gniazda.
Bobek i Obcaa
Kiedy będzie jajko?
Gniazdo główne
Kropeczka i Kleks
Niesamowite Kropeczka zniosła po 7 dniach kolejne jajko ( drugie). Ciekawe czy jutro znowu będzie następne. ?
Gniazdo M3
Bobek i Obca
Dzisiaj będziemy czekać na jajko. Moze bedzie?
Kropeczka i Kleks
Niesamowite Kropeczka zniosła po 7 dniach kolejne jajko ( drugie). Ciekawe czy jutro znowu będzie następne. ?
Gniazdo M3
Bobek i Obca
Dzisiaj będziemy czekać na jajko. Moze bedzie?
Gniazdo główne
Kropeczka i Kleks
Nie wiem co mam o tym myśleć. w dołku dwa jajka, znowu Kropeczka nic nie zniosła. Nie wiem co to za cykl znoszenia.
Gniazdo M3
Bobek i Obca
Dalej pusto w dołku.
Kropeczka i Kleks
Nie wiem co mam o tym myśleć. w dołku dwa jajka, znowu Kropeczka nic nie zniosła. Nie wiem co to za cykl znoszenia.
Gniazdo M3
Bobek i Obca
Dalej pusto w dołku.
Kropeczka i Kleks
Samiec przyniósł do gniazda trawę i jakąś papę
Bobek i Obca
Nic, ale starania i grzanie dołka.
Samiec przyniósł do gniazda trawę i jakąś papę
Bobek i Obca
Nic, ale starania i grzanie dołka.
Re: TOMASZÓW BOLESŁAWIECKI- KLEKUSIOWO.DOLNOŚLĄSK
Gniazdo główne
Kropeczka i Kleks
Naznosily do gniazda już dużo śmieci. Kropeczka wciąga jakąś czarna płachtę, jeszcze jej za mało. W dołku nadal dwa jajka.
Gniado M3
Bobik i Obca
Nareszcie mają pierwsze jajeczko. Samica zniosła już 23.04 po godz 22.
Wczoraj przez chwile można było jeszcze je dojrzeć, dzisiaj nie było widać, w tej ilości siana, które naznosily. Dzis wieczorem czekamy na drugie jajeczko.
Gniazdo M4
Niepełnosprawne bocianki
Jest jeszcze jedno gniazdo monitorowane ( pod tytułem „sarenki” ) gdzie wysiadują na ziemi dwa niepełnosprawne bocianki. Samiczka zniosła w sumie cztery jajuszka. Niestety pierwsze uległo zniszczeniu ( tak bywa niestety u kalekich). Kolejne jajko z trzech pozostałych bocianki kilka dni później, same wyselekcjonowały za koronę gniazda. Może coś było z nim nie tak.
Teraz wysiadują cztery jajka. Dwa są od tej samiczki i dwa jajka ( oznaczone ) zostały do gniazda włożone. Te dwa pochodzą z gniazda w miejscowości Biała pod Chojnowem. Jak piszą gospodarze w Klekusiowie, zostały te dwa jajka odrzucone przez pierworodne bociany ( może wymiana samicy).
Zaraz dokończę ten wpis
Kropeczka i Kleks
Naznosily do gniazda już dużo śmieci. Kropeczka wciąga jakąś czarna płachtę, jeszcze jej za mało. W dołku nadal dwa jajka.
Gniado M3
Bobik i Obca
Nareszcie mają pierwsze jajeczko. Samica zniosła już 23.04 po godz 22.
Wczoraj przez chwile można było jeszcze je dojrzeć, dzisiaj nie było widać, w tej ilości siana, które naznosily. Dzis wieczorem czekamy na drugie jajeczko.
Gniazdo M4
Niepełnosprawne bocianki
Jest jeszcze jedno gniazdo monitorowane ( pod tytułem „sarenki” ) gdzie wysiadują na ziemi dwa niepełnosprawne bocianki. Samiczka zniosła w sumie cztery jajuszka. Niestety pierwsze uległo zniszczeniu ( tak bywa niestety u kalekich). Kolejne jajko z trzech pozostałych bocianki kilka dni później, same wyselekcjonowały za koronę gniazda. Może coś było z nim nie tak.
Teraz wysiadują cztery jajka. Dwa są od tej samiczki i dwa jajka ( oznaczone ) zostały do gniazda włożone. Te dwa pochodzą z gniazda w miejscowości Biała pod Chojnowem. Jak piszą gospodarze w Klekusiowie, zostały te dwa jajka odrzucone przez pierworodne bociany ( może wymiana samicy).
Zaraz dokończę ten wpis
Gniazdo główne
Kropeczka i Kleks
Dbają o swoje dwa skarby.
Gniazdo M4
Bocianki niepełnosprawne
Pomimo niepełnosprawności opiekują się wzorcowo czterema jajeczkami.
Gniazdo M3
Bobik i Obca
Minionej nocy czekaliśmy na drugie jajko. Było totalne przybliżenie na dołek i kuper samicy. Czekałam do godz. 24 ale się nie doczekałam. Dziś rano pomimo przyblizenia kamerki, nie bylo nic widac. Nanosily tyle siana, że nie ma siły coś dopatrzeć.
Kropeczka i Kleks
Dbają o swoje dwa skarby.
Gniazdo M4
Bocianki niepełnosprawne
Pomimo niepełnosprawności opiekują się wzorcowo czterema jajeczkami.
Gniazdo M3
Bobik i Obca
Minionej nocy czekaliśmy na drugie jajko. Było totalne przybliżenie na dołek i kuper samicy. Czekałam do godz. 24 ale się nie doczekałam. Dziś rano pomimo przyblizenia kamerki, nie bylo nic widac. Nanosily tyle siana, że nie ma siły coś dopatrzeć.
Gniazdo główne
Trzymamy kciuki by z obu jaj Kropeczce i Kleksowi coś się wykluło.
Gniazdo niepełnosprawnych/b]
Tym bociankom też trzymamy kciuki by się wszystkie jajka wykluły ( te dwa odratowane też)
Gniazdo M3
I tutaj też kibicujemy i trzymamy kciuki. Chociaż nadal nie wiemy ile mają jajek 1-2-3?
Nie wiem dlaczego dzisiaj zostawiły gniazdo bez opieki na krótką chwilkę.
Trzymamy kciuki by z obu jaj Kropeczce i Kleksowi coś się wykluło.
Gniazdo niepełnosprawnych/b]
Tym bociankom też trzymamy kciuki by się wszystkie jajka wykluły ( te dwa odratowane też)
Gniazdo M3
I tutaj też kibicujemy i trzymamy kciuki. Chociaż nadal nie wiemy ile mają jajek 1-2-3?
Nie wiem dlaczego dzisiaj zostawiły gniazdo bez opieki na krótką chwilkę.
Gniazdo główne
Kropeczka i Kleks
Tego chyba jeszcze nie było. Sensacja
W nocy z 28 na 29. 04 Kropeczka zniosła trzecie jajko. To 9 dni po zniesieniu drugiego jajka ( to zniosła po przerwie 7 dni)
Przerwa między pierwszym a trzecim jest 16 dni. Jak tutaj będą się kluły maluszki? Czy one mają szanse?
Gniazdo M3
Bobik i Obca
Nadal nie wiem ile mają. Najpierw myślałam, że jest jedno. Ale po chwili pokazała drugi i usiadła na dołku. Koniec przedstawienia.
Gniazdo M4
Niepełnosprawne
Tutaj bez zmian. Opiekują się czterema jajkami. Sa fantastycznymi bociankami.
Kropeczka i Kleks
Tego chyba jeszcze nie było. Sensacja
W nocy z 28 na 29. 04 Kropeczka zniosła trzecie jajko. To 9 dni po zniesieniu drugiego jajka ( to zniosła po przerwie 7 dni)
Przerwa między pierwszym a trzecim jest 16 dni. Jak tutaj będą się kluły maluszki? Czy one mają szanse?
Gniazdo M3
Bobik i Obca
Nadal nie wiem ile mają. Najpierw myślałam, że jest jedno. Ale po chwili pokazała drugi i usiadła na dołku. Koniec przedstawienia.
Gniazdo M4
Niepełnosprawne
Tutaj bez zmian. Opiekują się czterema jajkami. Sa fantastycznymi bociankami.
Gniazdo główne
Gniazdo M3
Chyba mają tylko dwa jajuszka. Od kilku dni widać ciągle dwa.
Gniazdo niepełnosprawnych
Gniazdo M3
Chyba mają tylko dwa jajuszka. Od kilku dni widać ciągle dwa.
Gniazdo główne.
U Kropeczki i Kleks jest jeszcze spokojnie. Do kłucia pierwszego jajka mają jeszcze około 8 dni.
Gniazdo M3
Tutaj dopiero zbliżamy się do półmetka wysiadywani.
Te bocianki są już prawie u celu. Teraz czekamy tutaj na kłucie. Samica zniosła cztery swoje jajka ( pierwsze 5.04.) dwa podłożono z obcego gniazda.Niestety dwa ze swoich jaj zostaly uszkodzone. Dlatego kłucie może potrwać też dłużej, bo nie wiemy które ze złożonych jaj, zostały wyrzucone.
U Kropeczki i Kleks jest jeszcze spokojnie. Do kłucia pierwszego jajka mają jeszcze około 8 dni.
Gniazdo M3
Tutaj dopiero zbliżamy się do półmetka wysiadywani.
Te bocianki są już prawie u celu. Teraz czekamy tutaj na kłucie. Samica zniosła cztery swoje jajka ( pierwsze 5.04.) dwa podłożono z obcego gniazda.Niestety dwa ze swoich jaj zostaly uszkodzone. Dlatego kłucie może potrwać też dłużej, bo nie wiemy które ze złożonych jaj, zostały wyrzucone.
Gniazdo główne
Wysiaduja swoje trzy jajeczka.
Gniazdo M3
Znowu nic nie widać co jest w dołku.
Gniazdo niepełnosprawnych.
Dzisiaj nic się nie działo. Wszystkie jajka są jeszcze całe.
Wysiaduja swoje trzy jajeczka.
Gniazdo M3
Znowu nic nie widać co jest w dołku.
Dzisiaj nic się nie działo. Wszystkie jajka są jeszcze całe.
Czekamy na klucie razem z tymi sympatycznymi bociankami. Trzymamy kciuki aby z wszystkich jajek wykluły się maluszki.
Dzisiaj wszystkie bocianki pokazaly mi zawartości dołków.
Gniazdo główne
Gniazdo M3
Zaczęło się klucie. Widać duży pip. Czekamy na pierwszego kiwaczka.
Gniazdo główne
Gniazdo M3
Zaczęło się klucie. Widać duży pip. Czekamy na pierwszego kiwaczka.
Gniazdo główne
Pierwsze jajko Kropeczki i Kleksa może się już kłuć za 2-3 dni.
Gniazdo M3
Tutaj jeszcze około 2 tygodni do pierwszego klucia.
Te ciemne kropki to chyba te oznakowane jajka z innego gniazda. Na razie dalej czekamy na klucie.
ciekawe odwiedziny
Pierwsze jajko Kropeczki i Kleksa może się już kłuć za 2-3 dni.
Gniazdo M3
Tutaj jeszcze około 2 tygodni do pierwszego klucia.
Te ciemne kropki to chyba te oznakowane jajka z innego gniazda. Na razie dalej czekamy na klucie.
ciekawe odwiedziny
Gniazdo główne
Kropeczka i Kleks wyczekują już na klucie. My czekamy z nimi na to pierwsze. Bo następne ma jeszcze tydzień czasu, a kolejne trzecie dwa tygodnie.
Gniazdo M3
Tutaj jeszcze ponad 10 dni do pierwszego kłucia.
Brawo. Kochane bocianki ( Nora i Norman ) mają pierwszego pisklaczka. Wykluł się z jednego z dwóch podłożonych jaj. Teraz czekamy na kolejne.
Kropeczka i Kleks wyczekują już na klucie. My czekamy z nimi na to pierwsze. Bo następne ma jeszcze tydzień czasu, a kolejne trzecie dwa tygodnie.
Gniazdo M3
Tutaj jeszcze ponad 10 dni do pierwszego kłucia.
Brawo. Kochane bocianki ( Nora i Norman ) mają pierwszego pisklaczka. Wykluł się z jednego z dwóch podłożonych jaj. Teraz czekamy na kolejne.
Przepraszam, ale tutaj jest wiele do nadrobienia.
Gniazdo główne
Kropeczka i Kleks mają jednego pisklaka. Wykluł się 15 maja. Dzisiaj ma już 13 dni. Rodzica cały czas wysiadują dwa jajka. Troche to ciężkie, bo maluch jest już duży i nie sposób cały czas go przykrywać.
Drugie jajko ma dzisiaj już chyba 39 dni. Trzecie będzie miało dziś w nocy 30 dni. Czy coś się jeszcze wykluje?
Najpierw fotki 15-21. 05
Fotki z dzisiaj 28.05
Gniazdo M3
Czekamy na pisklaczka. Dzisiaj mijają 35 dni od złożenia pierwszego jajka. W dołku są dwa jaja. Czy coś się wykluje?
Nora i Norman mają teraz trzy maluszki.
15.05 wykluł się pierwszy maluszek z jajka podłożonego.
18.05 wykluł się drugi z drugiego podłożonego jaja.
Niestety z dwóch jaj, które złożyła Nora nic się nie wykluło. Były niezapłodnione. Tak często bywa u niepełnosprawnych, ponieważ nie sa w stanie prawidlowo kopulować.
W sobotę wieczorem 25.05 wsadzono im jeszcze jedno pisklę. To spadochroniarz/ wyrzutek z okolicznego gniazda.
Jest trochę większy od dwóch maluszkow i zaznaczono mu na pleckach niebieską plamkę.
Nora i Norman sprawują się świetnie jako rodzice. Przynoszą pokarm i poją pisklęta. Norman nawet przytaszczył patole aby zrobić zasieki.
Pisklęta i gniazdo są też cały czas pod kontrolą monitoringową. Gniazdo jest na ziemi, a wokół wiele zwierząt. Sa pod wspaniałą opieką ośrodka.
Fotki od 15 05.
Fotki od niedzieli 26.05 do dzisiaj.
Gniazdo główne
Kropeczka i Kleks mają jednego pisklaka. Wykluł się 15 maja. Dzisiaj ma już 13 dni. Rodzica cały czas wysiadują dwa jajka. Troche to ciężkie, bo maluch jest już duży i nie sposób cały czas go przykrywać.
Drugie jajko ma dzisiaj już chyba 39 dni. Trzecie będzie miało dziś w nocy 30 dni. Czy coś się jeszcze wykluje?
Najpierw fotki 15-21. 05
Fotki z dzisiaj 28.05
Gniazdo M3
Czekamy na pisklaczka. Dzisiaj mijają 35 dni od złożenia pierwszego jajka. W dołku są dwa jaja. Czy coś się wykluje?
Nora i Norman mają teraz trzy maluszki.
15.05 wykluł się pierwszy maluszek z jajka podłożonego.
18.05 wykluł się drugi z drugiego podłożonego jaja.
Niestety z dwóch jaj, które złożyła Nora nic się nie wykluło. Były niezapłodnione. Tak często bywa u niepełnosprawnych, ponieważ nie sa w stanie prawidlowo kopulować.
W sobotę wieczorem 25.05 wsadzono im jeszcze jedno pisklę. To spadochroniarz/ wyrzutek z okolicznego gniazda.
Jest trochę większy od dwóch maluszkow i zaznaczono mu na pleckach niebieską plamkę.
Nora i Norman sprawują się świetnie jako rodzice. Przynoszą pokarm i poją pisklęta. Norman nawet przytaszczył patole aby zrobić zasieki.
Pisklęta i gniazdo są też cały czas pod kontrolą monitoringową. Gniazdo jest na ziemi, a wokół wiele zwierząt. Sa pod wspaniałą opieką ośrodka.
Fotki od 15 05.
Fotki od niedzieli 26.05 do dzisiaj.
Gniazdo główne
Długo nic nie pisałam. Muszę to trochę skrócić . Wstawiam piękne filmiki z YT od Alukin.
Pierwszy z 07. Czerwca kiedy to do gniazda Kropeczki i Kleksa gospodarz wsadził 3 adopciaki z Gniezna
Jedynak Kropeczki i Kleksa otrzymał imię Bacio. Jest trochę większy od adoptowanych trzech maluszków. Jednak rodzice spełniają się tutaj pod każdym względem i młode czują się wspaniale.
Kolejny filmik z YT od Alukin
Dzisiaj gospodarz wsadził kolejnego , czwartego adopciaka. Również ten maluch został serdecznie przyjęty. Wszystkie pięknie jadły karmę, którą podał gospodarz. Tylko Bacio był wystraszony i długo jeszcze leżał. Resztę posprzątała i zjadla mama.
Filmik Alukin z tego wydarzenia
Potem zaczęło padać, więc Kropeczka próbowała osłonić całą piątkę. Jakos trudno to było zrobić i wcale się nie dziwię, bo to już są duże maluchy.
Tutaj jest piątka maluszków
I jeszcze jeden piękny filmik z karmienia piątki AutorAlukin z YT
Gniazdo M3
Niestety z dwóch jajek Olgi i Bobika nic się nie wykluło. Smutno mi że nie mają chociaż jednego pisklaczka.
Długo nic nie pisałam. Muszę to trochę skrócić . Wstawiam piękne filmiki z YT od Alukin.
Pierwszy z 07. Czerwca kiedy to do gniazda Kropeczki i Kleksa gospodarz wsadził 3 adopciaki z Gniezna
Jedynak Kropeczki i Kleksa otrzymał imię Bacio. Jest trochę większy od adoptowanych trzech maluszków. Jednak rodzice spełniają się tutaj pod każdym względem i młode czują się wspaniale.
Kolejny filmik z YT od Alukin
Dzisiaj gospodarz wsadził kolejnego , czwartego adopciaka. Również ten maluch został serdecznie przyjęty. Wszystkie pięknie jadły karmę, którą podał gospodarz. Tylko Bacio był wystraszony i długo jeszcze leżał. Resztę posprzątała i zjadla mama.
Filmik Alukin z tego wydarzenia
Potem zaczęło padać, więc Kropeczka próbowała osłonić całą piątkę. Jakos trudno to było zrobić i wcale się nie dziwię, bo to już są duże maluchy.
Tutaj jest piątka maluszków
I jeszcze jeden piękny filmik z karmienia piątki AutorAlukin z YT
Gniazdo M3
Niestety z dwóch jajek Olgi i Bobika nic się nie wykluło. Smutno mi że nie mają chociaż jednego pisklaczka.
PRZYKRO MI ŻE PRAWIE MIESIĄC NIE BYŁO WPISU, A TUTAJ TYLE SIĘ DZIAŁO.
Gniazdo główne.
W tym gnieździe jest jedynak i pięć adopciakow. Kropeczka i Kleks są chyba najlepszymi rodzicami. Zaadoptowali bez problemu wszystkie bocianki i wspaniałe je wykarmili (za pomocą również gospodarza ośrodka - mają możliwość zabrania pokarmu z miejsc przeznaczonych dla bocianów.).
Bocianki zostały 04.07 zaobrączkowane zielona obrączka na prawej i czarna ELSA na lewej nodze.
Filmy autorstwa Alukin Z YT
Obraczkowanie
Prysznic dla ochłody
Dzisiaj kilka młodych pięknie ćwiczyło. Gniazdo duże więc nie ma problemu dla takiej ilości dzieci. Podejrzewam że na dniach już będą tutaj lotnicy.
Gniazdo główne.
W tym gnieździe jest jedynak i pięć adopciakow. Kropeczka i Kleks są chyba najlepszymi rodzicami. Zaadoptowali bez problemu wszystkie bocianki i wspaniałe je wykarmili (za pomocą również gospodarza ośrodka - mają możliwość zabrania pokarmu z miejsc przeznaczonych dla bocianów.).
Bocianki zostały 04.07 zaobrączkowane zielona obrączka na prawej i czarna ELSA na lewej nodze.
Filmy autorstwa Alukin Z YT
Obraczkowanie
Prysznic dla ochłody
Dzisiaj kilka młodych pięknie ćwiczyło. Gniazdo duże więc nie ma problemu dla takiej ilości dzieci. Podejrzewam że na dniach już będą tutaj lotnicy.
To gniazdo jest niesamowite. Pomimo deszczu tutaj młode też ćwiczyły. Sa cudne, a rodzice wspaniali.
Tutaj ćwiczenia. A kto ćwiczy ten potem lata. Mlody od Kleksa i Kropeczki jest już LOTNIKIEM. Wczoraj 17.07 odbył swój pierwszy lot.
Dzisiaj też jeden wyleciał, kiedy Kropeczka pilnowała młodych. Na gnieździe z mamą piątka bociankow, jeden w terenie.
Dzisiaj też jeden wyleciał, kiedy Kropeczka pilnowała młodych. Na gnieździe z mamą piątka bociankow, jeden w terenie.
Nadal łata ten jedynak Kleksa i Kropeczki. Adopciaki trenują ale jeszcze nie wylatują
Młode miały dzisiaj kilka razy odwiedziny obcego bocianka. Jest to nasz kochany Bocianek Malibu z Jasienia, który po spadnięciu z dachu trafił do Klekusiowa. Już czuję się świetnie i lata po ośrodku. Bardzo spodobało mu się gniazdo Kropeczki i Kleksa. Zobaczymy co z tego będzie. Przyleciał teraz wieczorem i chyba został . Z tego co widać śpi 7 młodych
Filmiki z odwiedzin Jasieniaczka Malibu autorstwa Alukin z YT
Młode miały dzisiaj kilka razy odwiedziny obcego bocianka. Jest to nasz kochany Bocianek Malibu z Jasienia, który po spadnięciu z dachu trafił do Klekusiowa. Już czuję się świetnie i lata po ośrodku. Bardzo spodobało mu się gniazdo Kropeczki i Kleksa. Zobaczymy co z tego będzie. Przyleciał teraz wieczorem i chyba został . Z tego co widać śpi 7 młodych
Filmiki z odwiedzin Jasieniaczka Malibu autorstwa Alukin z YT
Nareszcie się odważyły wylecieć. Przez ostatnie dni tutaj tak pięknie podfruwaly, ale nie wylatywały.
Wczoraj odważył się drugi Bocianek, a dzisiaj zrobiły to dwa. Teraz już jest czwórka lotników. Na noc są wszystkie na gnieździe.
Filmik autorstwa Alukin z YT
Wczoraj odważył się drugi Bocianek, a dzisiaj zrobiły to dwa. Teraz już jest czwórka lotników. Na noc są wszystkie na gnieździe.
Z tej szóstki, piątka już lata.
Malibu z Jasienia polubił gniazdo Kropeczki i Kleksa. Ciągle się tutaj wprasza. Szczególnie na noc. Wygląda jak dyrygent Ale potrafi też się postawić Kleksowi.
Oprócz Malibu to gniazdo odwiedzają też inne latające młodziki z ośrodka
Tutaj jest zawsze pełne gniazdo - dobrze że jest takie duże.
Kilka filmików z ostatnich dwóch dni autorstwa Alukin z YT
Malibu z Jasienia polubił gniazdo Kropeczki i Kleksa. Ciągle się tutaj wprasza. Szczególnie na noc. Wygląda jak dyrygent Ale potrafi też się postawić Kleksowi.
Oprócz Malibu to gniazdo odwiedzają też inne latające młodziki z ośrodka
Tutaj jest zawsze pełne gniazdo - dobrze że jest takie duże.
Kilka filmików z ostatnich dwóch dni autorstwa Alukin z YT
Piatka w terenie, jede n młody na gnieździe. Nadleciał jakiś dorosły bocian, ale zaraz za nim rodzic i go pogonił. Mlody nie dostał nic na dziób, pomimo że prosił. Jak nadleciał drugi młody to rodzic zaraz odleciał
Cala szóstka Kropeczki i Kleksa już fruwa. Ja niestety nie miałam szczęścia tego uchwycić.
Kropka i Kleks chcieli sobie odpocząć, jednak przy takiej gromadce jest to niemożliwe.
Filmik z FB Klekusiowo - 6 Lotników
https://www.facebook.com/Klekusiowo/vi ... 1899730435
Kropka i Kleks chcieli sobie odpocząć, jednak przy takiej gromadce jest to niemożliwe.
Filmik z FB Klekusiowo - 6 Lotników
https://www.facebook.com/Klekusiowo/vi ... 1899730435