DRAGOSHINOVO - BUŁGARIA
Re: BOCIANY - DRAGOSHINOVO,BUŁGARIA
Drag przyleciał zmienić Dragę
Dziś w zachowaniu samicy zauważyłam dziwne zachowanie.Jakby nie mogła ani przełknąć do końca ani wypluć .Męczyła się jak wstała.
Piękna trójeczka jest w gnieździe i kiwa się wspólnym rytmem. Niestety pogoda w kratkę
W gnieździe czwórka bocianiąt.Pomiędzy trzema bociankami a ostatnim jest duża różnica .Wieczorem rodzic nakrył właśnie tego najmniejszego , kto się nie zmieścił jest poza skrzydełkiem
Rano jeden rodzic poleciał po jedzonko ,drugi zajął się dziećmi
Maniuństwo jest i mama o niego dba.Dobranoc boćki[
Długo nie było przekazu , a teraz można obserwować. Są trzy bocianki, znacznie podrosły.
Brak podglądu , a szkoda
Zajrzałam około 12:00 i podgląd jest.W gnieździe jest trzy bocianki, z powodu częstych podglądów nie wiem czemu nie ma czwartego , o którego wyraźnie dbali dokarmiając go za plecami starszych boćków.Pogoda wyraźnie dziś nie dopisywała rano, potem już lepiej się zrobiło ,nie było tak deszczowo.
Zajrzałam około 12:00 i podgląd jest.W gnieździe jest trzy bocianki, z powodu częstych podglądów nie wiem czemu nie ma czwartego , o którego wyraźnie dbali dokarmiając go za plecami starszych boćków.Pogoda wyraźnie dziś nie dopisywała rano, potem już lepiej się zrobiło ,nie było tak deszczowo.
Karmienie
Trafiłam na taką wiadomość,która mnie podniosła na duchu.Dotyczy gniazda w Bułgarii ,które obserwowałam , a mianowicie gniazdo YARLOWO.
Małe bociany, które wykluły się z jaj Snezhi i Rostislav, są dziś umieszczane w gniazdach we wsi Dragushinovo i są natychmiast przyjmowane i karmione przez rodziców zastępczych.
Kiedyś monitorowane gniazdo w YARLOWO spotkało nieszczęście , zginął samiec Rostislav.Byly jajeczka ,z których w inkubatorze wykluły się bocianki .Samica Snieżka ma obecnie nowego partnera VIHRENA .
Piszę o tym ponieważ podczas monitorowania gniazda w Dragoshinowo można zauważyć wiele gniazd na słupach i drzewach.W tych gniazdach umieszczono dzieci Snieżi i Rostislava. Jak czytam pięknie rosną i są już dużymi boćkami.
KAŻDE BOCIANIE ŻYCIE JEST NIEZWYKLE CENNE A RATOWANIE BOCIANIĄTEK GODNE POCHWAŁY I NAŚLADOWANIA
Trafiłam na taką wiadomość,która mnie podniosła na duchu.Dotyczy gniazda w Bułgarii ,które obserwowałam , a mianowicie gniazdo YARLOWO.
Małe bociany, które wykluły się z jaj Snezhi i Rostislav, są dziś umieszczane w gniazdach we wsi Dragushinovo i są natychmiast przyjmowane i karmione przez rodziców zastępczych.
Kiedyś monitorowane gniazdo w YARLOWO spotkało nieszczęście , zginął samiec Rostislav.Byly jajeczka ,z których w inkubatorze wykluły się bocianki .Samica Snieżka ma obecnie nowego partnera VIHRENA .
Piszę o tym ponieważ podczas monitorowania gniazda w Dragoshinowo można zauważyć wiele gniazd na słupach i drzewach.W tych gniazdach umieszczono dzieci Snieżi i Rostislava. Jak czytam pięknie rosną i są już dużymi boćkami.
KAŻDE BOCIANIE ŻYCIE JEST NIEZWYKLE CENNE A RATOWANIE BOCIANIĄTEK GODNE POCHWAŁY I NAŚLADOWANIA
Chyba lubią życie nocne,rodzice zaś wolą spać
Te piękne bociany spędzają czas, albo na jedzeniu albo na oczekiwaniu na jedzenie.
Dziś rano ładnie ćwiczyły , a potem ,,kto się lubi , ten się czubi"
Dziś rano ładnie ćwiczyły , a potem ,,kto się lubi , ten się czubi"
Młode jeszcze nie latają , ale pierwszy lot tuż, tuż..
Jeszcze nie latają , ale ćwiczą wytrwale. Kolorowych snów
Każdy z młodych założył pończoszki.Ćwiczą sporo,często po dwóch na raz . Ale to takie czupurki, jak podczas ćwiczeń wchodzą sobie w drogę , to skaczą sobie do dziobów. Ale niegroźnie
Są już lotnicy
Tylko w nocy są
W nocy już drugiej z kolei ,w gnieździe sami rodzice
Niech dobre wiatry prowadzą was do celu. Niech omijają Was nieszczęścia i źli ludzie.W Afryce znajdźcie mnóstwo jedzenie.I wracajcie do nas . Nie mówię żegnajcie lecz do widzenia
NO I SIĘ DOCZEKALIŚMY DRAGI I DRAGA ,WITAJCIE PTASZYNY I NIECH WAM SIĘ SZCZĘŚCI W TYM SEZONIE
Czynią starania o potomstwo ,po to wrócili przecież
WYGLĄDA NA TO ŻE JUŻ JEST COŚ W DOŁKU ,ALE NIE MOŻNA DOJRZEĆ
Jest jedno jajeczko , było przekładane,ściółka spulchniana i wymieniana.Być może jest więcej , ale widziałam jedno
CO ZA POGODA ,PRAWDZIWA ZIMA W KWIETNIU .BIEDNA DRAGA MUSI SIEDZIEĆ NA JAJECZKU .DOBRZE ZE DRAGO JEJ TOWARZYSZY
ŚNIEG JUŻ NA CAŁE SZCZĘŚCIE STOPNIAŁ .WIECZOREM DRAG PRZYLECIAŁ ZMIENIĆ DRAGĘ W WYSIADYWANIU JAJECZEK .PRAWDOPODOBNIE JEST DWA
B] I ZNOWU ATAK ZIMY ,BIEDNE TE BOCIANY
PO ZIMIE ANI ŚLADU . WYMIANA W OPIECE - DRAGA PRZYLECIAŁA ZMIENIĆ PARTNERA
JAJECZKA SA ALE ILE?
WSPÓLNY ODPOCZYNEK A PÓŻNIEJ DRAGA ZAOPIEKOWAŁA SIĘ JAJECZKAMI A DRAG ZAJĄL SIĘ TOALETĄ
JUŻ UŁOŻYŁY SIĘ DO SNU ,LUBIĄ ZE SOBĄ TAK ODPOCZYWAĆ I SPAĆ
Jest piąteczka z tego dwa maleńkie.???????????????
CAŁA PIĄTKA W KOMPLECIE I JUŻ JAK UROSŁY
Dorodna piątka .taką gromadkę nakarmić to nie lada wyzwanie dla rodziców
Piąteczka zostaje już od jakiegoś czasu sama w gnieździe. Ale zdarzają się chwile,n9ieliczne kiedy spędzają czas wspólnie z rodzicem.Miło zajrzeć do takiego gniazda